Atunci când îţi alegi instructorul de Pilates consider că este important să te informezi ce studii de specialitate are. Pilates-ul este în plină dezvoltare în România, iar cererea pentru aceasta formă de mişcare este mai mare decât oferta. Au aparut multe studio-uri pe piaţă ceea ce a dus la creşterea cererii de instructori specializati în Pilates.
De ce este important să cunoaşteţi certificarile instructorului? Răspunsul este simplu, pentru că Pilates-ul făcut de pe youtube nu ajută la îmbunătăţirea posturii, ameliorarea durerilor de spate, dezvoltarea armonioasa a corpului şi poate fi chiar periculos atunci când exerciţiile sunt executate greşit! Văd pe Facebook şi Instagram, Fitness adaptat pe aparatele de Pilates…clienţii obţin într-adevăr o tonifiere musculară dar din pacate doar atat! În timp clientii sfârşesc prin a se plictisi de Pilates deoarece repetă mereu aceleaşi exerciţii fără o logică anume.
Vă recomand să vă uitaţi pe site-ul studioului de Pilates în care doriţi să mergeiţ pentru a citi descrierea fiecărui instructor în parte. Partea buna este că de cele mai multe ori gasiţi absolvenţi ai facultăţii de educaţie fiziciă şi sport sau ai facultăţii de kinetoterapie şi nu sunt doar absolvenţi ai unor cursuri de antrenor personal sau instructor de aerobic. De cele mai multe ori în studio-urile din România instructorii fac un “training intern” sau o mica parte din ei au certificari punctuale pe anumite aparate de Pilates, cel mai des pe Reformer. Cei care au o certificare/specializare obţinută de către o şcoală de Pilates cu siguranţă o au trecută în descriere lor.
Ce reprezintă fiecare certificare în parte? Un instructor care are o certificare de “Matwork” înseamna că este calificat sa predea exerciţiile la saltea. Un instructor certificat pe “Reformer” este calificat să predea pe Reformer. Un instructor cu o certificare “Comprehensivă” ştie să se folosească de toate aparatele unui studio de Pilates.
Ce invaţă un instructor în cadrul cursurilor de Pilates? În cadrul unui curs instructorii învaţă cum să execute corect exerciţiile pe aparate şi la saltea, cum să predea exerciţiile, cum să observe şi să corecteze clientul, care sunt contraindicaţiile fiecărui exerciţiu în parte, cum să adapteze/modifice exerciţul în funcţie de client, cum să organizeze un antrenament în aşa fel încât să lucreze corpul ca un întreg, etc…
Dacă sunteţi interesaţi putem dezvolta într-o postare ulterioară ce presupune o Certificare de Pilates.
Sara Bucurescu
BASI Pilates Certified Trainer