Primul studio din Romania echipat cu aparate de Pilates BASI® Systems.
Primul studio din Bucuresti cu instructori certificati pe toate aparatele de Pilates.

INSTAGRAM

Vrei să devii instructor de Pilates dar nu ştii care sunt paşii de urmat?

Dacă nu ai mai făcut Pilates până acum primul pas este să începi cu câteva antrenamente pentru a vedea dacă îţi place această formă de mişcare. Pasul doi constă într-un un mic “research” online pentru a afla mai multe despre Joseph Pilates şi despre şcoliile consacrate de Pilates. Ultimul pas, cel mai important, odată ce te-ai decis asupra şcolii pe care vrei să o urmezi, te înscri la curs!

Totul pare foarte simplu dar sunt mulţi factori de luat în considerare….

Eu personal am aflat prima dată despre Pilates în facultate şi crezând că ceea ce am învăţat era suficient am început să predau clase de grup la saltea… Ulterior sala la care lucram mi-a oferit oportunitatea de a urma un curs de Pilates la saltea în Italia unde am început să descopăr cu adevărat această metodă de antrenament. Din acel moment am decis că vreau să mă specializez în Pilates şi că trebuie să îmi gasesc o şcoală unde pot face asta. Am căutat articole care prezentau diferenţele între marile şcoli de Pilates şi abordarea fiecăreia în parte. M-am uitat pe site-ul Pilates Anytime (https://www.pilatesanytime.com) pentru a vedea cum se desfăoşară antrenamentele şcoliilor care mi-au plăcut.

Într-un final am ales Body Arts and Science International (BASI Pilates)! Am început cu certificarea de instructor la saltea, am continuat cu certificarea comprehensivă pe aparate şi apoi cu alte cursuri de specializare/perfecţionare. Am ales BASI Pilates pentru că s-au păstrat exerciţiile clasice la care s-au adaugat exerciţii noi. Antrenamentele au o structură clară, exerciţiile sunt clasificate pe blocuri şi fie care mişcare este clar explicată.

Revenind la subiect! ….

Există şcoli de Pilates Româneşti?

Da, câteva şcoli de fitness din România oferă o certificări de Pilates la saltea. Aceste cursuri sunt bune ca o primă introducere cu acestă metodă de antrenament dar aş vrea să precizez că aceste cursuri NU SUNT SUFICIENTE pentru a putea lucra pe aparatele de Pilates!

Dacă vrei să predai Pilates pe reformer, cadillac sau oricare alt aparat de Pilates trebuie să urmezi un curs specializat pentru a învăţa cum să te foloseşti de ele, cum să predai exerciţiile şi mai ales cum să nu îţi pui clientul în pericol!

Care sunt şcolile de Pilates cele mai mari?

Şcolile de Pilates sunt împărţite în două categorii, cele clasice şi cele contemporane.

Şcolile clasice sunt cele care predau cu stricteţe execiţiile lui Joseph Pilates şi care lucrează doar pe aparatele concepute de el. De cele mai multe ori aceste şcoli au fost dezvoltate de către foştiilor elevi a lui Joseph Pilates. Printre şcolile clasice se numară :

Şcolile contemporane sunt mult mai multe ca număr. Unele sunt foarte bune iar altele din păcate au o abordare care nu mai are nicio legatura cu Pilates-ul. Şcolile contemporane bune au păstrat exerciţiile clasice de pilates la care au adăugat mici modificări sau exerciţii noi, unele au adus ceva în plus metodei de antrenament creând aparate noi sau având o abordare diferită folosinde-se de aparatele de Pilates pentru a face recuperare.

Printre şcolile contemporane se numără:

Se pot găsi şcolile mari de Pilates în România?

Da, puteţi găsi câteva din şcolile contemporane  de Pilates în România.  Cea mai mare parte oferă cerificări la saltea, pe reformer sau comprehensive (pe toate aparatele de pilates). Indiferent de şcoală o certificare completă la saltea costă un minim de 900€ iar cea pe aparate costă cel puţin 3500 €.

 

Vă recomand să alegeţi cu grijă şcoala şi să vă documentaţi foarte bine înainte de a lua o decizie!

Sara Bucurescu

BASI Pilates Certified Trainer

 

Comments

Leave a Comment: